RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / Noutati / În orașul Bonn din Germania s-a desfășurat conferința ONU privind schimbările climatice
În orașul Bonn din Germania s-a desfășurat conferința ONU privind schimbările climatice
21.11.2017  
   

În perioada 6-17 noiembrie 2017, la Centrul Internațional de Conferințe din orașul Bonn, Germania, s-a desfășurat Conferința ONU privind schimbările climatice. Eveniment ce a avut drept scop de a spori punerea în aplicare a obiectivelor Acordului de la Paris și a face față încălzirii globale, asigurând lumii o dezvoltare sigură și prosperă. De asemenea, conferința a reprezentat o platformă eficientă de cooperare și coordonare internațională, tematica din acest an fiind axată pe evenimentele meteorologice extreme care au devastat viețile a milioane de oameni în locuri precum Asia, America și Caraibe.

Republica Moldova a fost reprezentată la eveniment de viceministrul Mediului, Ion Apostol și managerul Oficiului "Schimbarea Climei", Vasile Scorpan.

În cadrul conferinței, oficialul de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a vorbit despre impactul schimbărilor climatice asupra țării noastre și despre consecințele fenomenelor climaterice extreme. 

"Secetele din anul 2007 şi 2012 au cauzat pierderi estimate la circa 1,25 miliarde de dolari, iar inundaţiile din anul 2008 au cauzat ţării prejudicii în valoare de circa 120 mln de dolari, iar cele din 2010 au  fost estimate la aproximativ de 42 mln de dolari. Prin ratificarea Acordului de la Paris, Republica Moldova și-a anunțat intenția de a contribui la atenuarea fenomenului schimbărilor climatice, astfel încât  acest proces să evolueze în conformitate cu tendința naturală din perioada preindustrială de dezvoltare a omenirii", a subliniat viceministrul Mediului, Ion Apostol, în discursul său, din cadrul evenimentului de la Bonn.

Totodată, oficialul a menționat că prioritățile Republicii Moldova în domeniul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) țin de extinderea terenurilor împădurite, promovarea tehnologiilor de prelucrare conservativă a terenurilor agricole, implementarea și extinderea tehnologiilor eficiente de management a deșeurilor managere, de sporire a eficientei energetice și de promovare a surselor de energie regenerabilă.

"Pentru atingerea țintelor stabilite în aspectul reducerii emisiilor de GES, Republica Moldova a susținut și va susține definitivarea și aprobarea cât mai curând posibilă a mecanismelor de atenuare care să permită punerea în aplicare a prevederilor Acordului de la Paris începând cu anul 2018.  Prin promovarea unor măsuri urgente de adaptare la impactul negativ al schimbărilor climatice putem asigura o dezvoltare  reziliență  și durabilă la nivel național", a precizat viceministrul Ion Apostol.

Conferința este organizată după o perioadă de doi ani, de la adoptarea punctului de referință al Acordului de la Paris privind schimbările climatice și a constituit un eveniment benefic pentru a spori și a impulsiona țările, orașele, regiunile, oamenii de afaceri și societatea civilă în vederea susținerii planurilor naționale de adaptare la schimbările climatice, precum și a detaliat mai amplu obiectivele Agendei pentru dezvoltare durabilă până în 2030.

În primele zile ale Conferinței au fost prezentate acțiuni în 8 domenii tematice principale: energie, apă, agricultură, Zone oceanice și de coastă, așezări umane, transport, industrie și păduri, iar în a doua jumătate a evenimentului s-au reunit cei mai proeminenți vorbitori care au scos în evidență temele transversale privind finanțele, inovarea, reziliența, Obiectivul 11 ​​privind dezvoltarea durabilă (Orașe și comunități durabile) și Obiectivul 2 pentru dezvoltare durabilă (Zero Foame).

Menționăm, COP23 este organizat de către Organizația Națiunilor Unite pentru Schimbări Climatice din Bonn, prezidată de Guvernul Fiji, sprijinit organizațional și logistic de către Guvernul Germaniei, regiunea Nord-Rhein- Westfalia și orașul Bonn.

Participanții au conchis că evenimentul a constituit un promotor de noi inițiative de acțiune globală în domeniul schimbărilor climatice și și-au reiterat disponibilitatea pentru o coordonare eficientă a eforturilor   în vederea adaptării la aceste schimbări. 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin