RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / Noutati / Liderismul femeilor în fortificarea rezilienței climatice în Moldova
Liderismul femeilor în fortificarea rezilienței climatice în Moldova
14.04.2016  
   

Liderismul femeilor în fortificarea rezilienței climatice în Moldova

În micul oraș Sîngerei, la nordul Moldovei, femeile au fost instruite pentru a iniția afaceri durabile. Scopul este  abilitarea femeilor și încurajarea acestora pentru participarea egală la activitățile de consolidare a rezilienței la schimbările climatice, inclusiv instruirea în domeniul practicilor agricole rezistente.

Vera Braşovschi, specialistă la nivel local în administrarea afacerilor, a ajuns la concluzia că "pentru femei este greu să inițieze o afacere. Noi vedem că  femeile au avut nevoie de susținere mai mult decât bărbații. Antreprenorii noștri activează în condiții dificile și sunt afectați atât de instabilitatea politică, cât și de lipsa resurselor financiare."

Printre cele mai mari provocări, este factorul uman: femeile, în special la nivel comunitar, se tem să inițieze o afacere. Tradițional în Moldova femeile au fost marginalizate în activitățile din domeniul serviciilor sociale; aceste profesii, nu prin coincidență, sunt cele mai prost remunerate în Moldova - femeile câștigând cu circa 12% mai puțin decât bărbații.

Referindu-se la probleme, Vera Braşovschi menționează că "în fiecare an situația este dificilă în contextul schimbărilor climatice. Noi trebuie să învățăm împreună  a supraviețui."

În Moldova, impactul schimbărilor climatice se manifestă tot mai mult, așa efecte  precum temperaturile în creștere și precipitațiile imprevizibile afectează negativ activitatea economică. Proiectul "Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice" are drept scop crearea unui sistem  de adaptare pe termen mediu și lung, iar femeile sunt parte integrală a acestui proces.  Proiectul este susținut financiar de Agenția de Cooperare pentru Dezvoltare a Austriei (ADC/ADA), Ministerul Federal al Agriculturii, Silviculturii, Mediului și Managementului Apelor al Republicii Austria, cu sprijinul PNUD Moldova, fiind implementat de Oficiul Schimbarea Climei al Ministerului Mediului al Republicii Moldova.

Prin  intermediul schemei de granturi destinate implementării la nivel local a măsurilor inovatoare de adaptare la schimbările climatice, sunt alocate resurse pentru efectuarea instruirilor, având ca participanți activi femeile.  În cadrul acestor activități, Vera Braşovschi a implementat proiectul-pilot "Energie verde pentru activități de antreprenoriat" și a oferit consultații și susținere persoanelor privind administrarea resurselor, acțiunile de colectare a  fondurilor, etc. "Datorită grantului, noi am oferit consultanță unui număr de 17 antreprenori, inclusiv 12 femei și 5 bărbați. 80% din aceste femei fac parte din familii vulnerabile, care au avut nevoie de sprijin puternic  financiar, social și administrativ."

De regulă oamenii, în special femeile, aduc de acasă experiență, însă au nevoie de susținere în fortificarea abilităților pentru ca afacerile lor să reziste la provocările climatice. Aceasta susținere a luat forma unor mini-granturi pentru instruire în domeniul intervențiilor de adaptare efectivă și îmbunătățire a practicilor agricole  de rezistență la schimbările climatice.

Valentina Bodrug-Lungu, expertă la nivel național în domeniul egalității de gen, a afirmat: "În Moldova, la fel precum și în alte țări, femeile au obținut cunoștințe considerabile în domeniul agricol. Respectiv, ele nu sunt pur și simplu victime ale impactului schimbărilor climatice, dar agenți activi ai dezvoltării. Din această perspectivă, abilitarea socio-economică a femeilor înseamnă abilitarea întregii comunități. În Moldova există o dinamică a îmbătrânirii populației, majoritatea oamenilor din satele mici fiind persoane în etate, în special femei. Astfel, prin investițiile în femei - noi oferim șanse societății."

În scopul realizării planurilor de afaceri în agricultură, a fost acordată asistență tehnică femeilor, care au beneficiat de granturi funciare și acum pot face față provocărilor ce țin de producerea alimentelor în condiții  economice și ecologice  durabile.  

Puncte de reper:

  • 12 femei antreprenoare din raionul Sîngerei au fost instruite și abilitate în inițierea propriei afaceri.
  • Un număr total de 59 de persoane (puncte focale gender din cadrul ministerelor de resort, jurnaliști, experți locali), inclusiv 30 de femei, au fost instruite referitor la dimensiunea de gen în contextul schimbărilor climatice, în scopul incorporării lor în planificarea sectorială.
  • Au fost elaborate și diseminate Ghiduri privind integrarea perspectivei de gen în sectorul energetic, transport, sănătate și silvicultură, în contextul schimbărilor climatice.
  • A fost realizată o analiză de gen a documentelor și politicilor elaborate în cadrul proiectului și propuse recomandări de incorporare în acestea a dimensiunii de gen.

Un număr total de peste 800 de persoane (agricultori, factori de decizie la nivel local și central, conducători de afaceri, jurnaliști, etc.), inclusiv mai mult de 280 de femei și 600 de bărbați au beneficiat de fortificarea abilităților prin ateliere, seminare, mese rotunde și training-uri privind adaptarea la schimbarea climei. 

Link: http://bit.ly/20xpClX 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin